OFIS architects has completed a residential project within the city center of ljubljana, slovenia, composed of three cubic volumes that have been stacked and integrated with a house that already exists on site. a contrast between old and new is apparent, with the original home designed by architect emil navinsek back in the 1930’s.

all images © tomaz gregoric

 

 

reminiscent of three jenga blocks juxtaposed on top of each other, OFIS has integrated the shoebox volumes with the old structure to create different intersections between the old and new spaces. this composition of 90 degree shifts has in turn, creating overhangs and terraces. dark spruce wood panels clad the envelope and the structure is a combination of a concrete base, metal frames and wooden substructure.

 

 

the use of wood is continued inside the extension where the timber wall cladding integrate into the tables, walls and wardrobes. this bespoke quality is seen throughout the three floors; the ground floor is used as a living area; the first floor acts as the kids rooms and guest room; the top floor features the master bedroom and living. at the heart of the house, an intersection sits as the connector of the old and new, where a staircase is attached to a main vertical concrete wall. influenced by adolf loos’ approach where the interiors form elevated podiums, niches, wardrobes, small sitting areas, this has been applied to the shoe-box house in the way that the layout partly distrbutes into smaller spaces creating private living areas on each floor.


ground floor living, kitchen and dining


two walls of glass windows feature on either side of the ground floor


wood is the main material used throughout the interior


the interior of an old house and new extension are connected in different ways


master bedroom


furniture has been built into the walls and offer different uses


the boxes are stacked with 90 degrees shifts creating overhangs and terraces

 

 

 



Source link