HDD stacks container boxes into a transformable smart home in chinaapr 07, 2017

HDD stacks container boxes into a transformable smart home in china

developed by zhang hao’ao from shanghai huadu architecture and planning design (HDD), the ‘transformable smart home’ is just one step towards a huge renovation of the current housing conditions in chinathe project is completed for a young designer whose recently start up his own 3D printing company; from that perspective, the studio hopes to create more of those living spaces for the millennials who cannot afford the over-priced real estate scene. 

given how the young generation appreciates the industrial quality of china, HDD has repurposed container boxes into four stacked living units that serve as an office, home and party venue. because of the transformable characteristic of container boxes, we could arrange them in different ways. in the future, one can even create container buildings like LEGO. this is a new way of living and working; spaces could change with different programs’.

as a living unit, the house features a double height living room with a kitchen, restroom, and beds that could be folded down. fully functional and spacious, the client could comfortably stay in the house with his family during free time or holidays.

for the office mode, all programs have to be reset according to the working environment. the hidden table could be pulled out as an reception table; a folded flooring could add on a whole extra meeting room for the upper level; tucking the bed back in on the upper floor creates a whole new office space; the restroom becomes a place for brain storming; unfolding a wall partition offers an outsidoor meeting place. 

when a party is set to happen, opening up a wall panel and pulling out a hidden box provides quite a long stretch that acts as a venue. this transformation can accommodate different social and recreational activities including barbecues, dinners and parties.

to highlight the genius loci of the site, all plants have been preserved for building and nature to coexist seamlessly. in the back yard, a simple triangular installation is designed for meditation and extends six meters in height in order to introduce sunlight. combining mirrored and rough steel, one can fully immerse themselves in a zen-like experience.

for future consideration, such a housing typology can have its components pre-fabricated in the factory and sent to the site for assembling. this can offer great opportunities and energy saving qualities for this field of architecture.

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lea zeitoun | designboom

Zhang Hao’ao