the ‘luis de freitas branco high school’ is a redevelopment project of an existing school located on the outskirts of lisbon. due to the site’s steep topography, the existing school was constituted by several building containing the whole program. the design team decided to demolish some of the existing buildings and reorganise all exterior spaces. this is achieved by the creation of various levels developed at different heights, allowing a more fluid circulation throughout the school.

located in paco de arcos, on the outskirts of lisbon

 

 

portugal based atelier de santos arquitetura proposes two large parallel volumes, drawing the boundary of the exterior square, while also clarifying the use of the whole complex. these two masses, in exposed concrete, contain the library, cafeteria, auditorium, and administration of the school. the circulation and leisure spaces assume the main role in order to ensure the permanence of the students. the existence of large indoor and outdoor courtyards characterised by their unevenness, the use of triple ceiling heights, and large ramps are designed with a scenographic approach, intended to allow different uses and to create spaces that are important in the functional organisation of the whole building. the academic areas are found in the pre existing buildings, however the green blocks are spatially articulated with the courtyards and the paths that are created by the design team.


entrance and boundary of the exterior square


the strategy was overhauling part of the high school and reorganizing the exterior spaces


indoor courtyard


new building built in exposed concrete


triple ceiling heights


lockers


main hall


large ramps


new building with library, auditorium, cafeteria, and school administration


spatially articulated spaces

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom



Source link